za 29 maart 2025

Nagesprek met protagonisten Margaret Koster en Jochem Sprenger

Welke impact heeft het kennen van je afkomst op je identiteit? Hoe ga je om met een familiegeschiedenis die verweven is met het slavernijverleden? En hoe brengt dit onderzoek mensen dichter bij elkaar? In de film Bloedlijnen volgen we de zoektocht van nazaten van tot slaaf gemaakten en slaveneigenaren naar hun verleden en de manier waarop dit hun heden beïnvloedt. 

Na de vertoning gaat moderator Maurice Seleky in gesprek met protagonisten Jochem Sprenger, die zich geconfronteerd zag met zijn familiegeschiedenis als nazaat van slaveneigenaren, en Margaret Koster, nazaat van tot slaaf gemaakten, aan om te spreken over haar persoonlijke ontdekkingen en reflecties.

Jochem Sprenger is hoofd van de branchevereniging voor expediteurs – na ruim vijftien jaar bij de Rijksoverheid gewerkt te hebben. Als historicus heeft hij onderzoek gedaan naar zijn familiegeschiedenis, en ontdekte dat een voorouder hoofd van de slavenmarkt op Curaçao is geweest, en dat andere voorouders belangrijke hypotheekverstrekkers van plantages zijn geweest. 

Margaret Koster is betrokken bij verschillende projecten die onderzoeken wat de impact van het slavernijverleden is op heden en toekomst. Ze is betrokken bij Bloedlijnen en Keti Koti Zeeland, en zet zich in voor bewustwording, dialoog en herstel. Haar werk draagt bij aan een inclusieve samenleving door het delen van verhalen en het erkennen van historische onrechtvaardigheid.

Let op! Voertaal: Nederlands

Bloedlijnen

Fifi Visser, André van der Hout, 67 minuten
Ondertiteling EN
Hoe ga je om met een lugubere familiegeschiedenis? Lange tijd werd deze vraag door zowel nazaten van tot slaaf gemaakten als nazaten van slaveneigenaren vakkundig weggestopt. Maar in Bloedlijnen wordt het stilzwijgen doorbroken. In een gelaagd en persoonlijk documentaireportret onderzoeken zes families hoe de sporen va...

Sprekers

Maurice Seleky

moderator

Margaret Koster

protagonist

Jochem Sprenger

protagonist