107 Mothers

Péter Kerekes

In een Oekraïense vrouwengevangenis is Lesya bevallen van een zoon. Bewaakster Iryna maakt zich zorgen: als het kind 3 is moet hij naar een weeshuis, behalve als Lesya voorwaardelijk is vrijgelaten of een alternatief onderkomen voor hem heeft gevonden. Speelfilm met een documentairegevoel en een prachtige serene kwaliteit.

Lesya zit zeven jaar gevangenisstraf uit in de Odessa-vrouwengevangenis in Oekraïne voor de moord op haar man. In de gevangenis wordt haar zoon Kolya geboren. De kinderen van de gevangenen mogen in de buurt van hun moeder blijven tot ze 3 zijn. Daarna moeten ze naar het weeshuis als er geen alternatief is. Bewaakster Iryna spoort Lesya aan contact te zoeken met haar moeder en zus, zodat zij voor Kolya kunnen zorgen. Iryna zelf heeft geen kinderen. Ze wil wel, maar moet eerst een man vinden.

Prachtig, ingehouden acteerwerk en een verstild beeld van het gevangenisleven worden afgewisseld met persoonlijke interviews met gevangenen. Ze praten over het leven achter tralies, hun misdaden en het moederschap in krachtige, indringende conversaties. Deze vrouwen zitten bomvol ervaring, spijt, dromen en nachtmerries. Geïnspireerd door de echte verhalen van de 107 moeders in de Odessa-gevangenis.

Credits

Regisseur
Péter Kerekes
Producent
Ivan Ostrochovský
Jaartal
2021
Productieland
Slowakije, Tsjechië, Oekraïne
Soort
Fictie
Duur
93 minuten
Taal
Oekraïens, Russisch
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Punkchart Films
World Sales
Films Boutique
Nederlandse distributeur
September Film Distribution