5 Broken Cameras | Movies that Matter

5 Broken Cameras

Emad Burnat

Persoonlijke getuigenis van een Palestijnse vader die vijf jaar lang de vreedzame protesten van zijn dorpelingen tegen de bouw van een Israëlische scheidingswand filmt. Regelmatig sneuvelt er een camera.

De Palestijnse landarbeider Emad Burnat woont met zijn vrouw en drie kinderen in het dorp Bil’in, op een paar kilometer van de Westelijke Jordaanoever. Wanneer zijn vierde zoon Gibreel geboren wordt, filmt Emad vanaf dag één hoe de kleine opgroeit. Ondertussen verliest de gemeenschap waarin hij woont steeds meer land aan Joodse kolonisten die er nieuwe nederzettingen bouwen. De komst van een scheidingsmuur in het dorp doet de dorpelingen in opstand komen. Burnat besluit de vreedzame protesten met zijn camera vast te leggen. Omdat de tegenpartij hard terugslaat, sneuvelt er tijdens het filmen nogal eens een camera. Een zeer persoonlijk en indringend document over de strijd van een dorp tegen de onderdrukking.

Credits

Ondertiteling
EN
Kijkwijzer
12
Regisseur
Emad Burnat
Land
Frankrijk, Israël, Nederland, Palestina
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Thema's
mensenrechtenverdedigers, activisten, militairen, het leger, oorlog & gewapende conflicten, recht op huis en land, huisuitzetting, landverdrijving
Jaartal
2011