5 Jahre Leben

Stefan Schaller

Murat Kurnaz werd in 2001 in Pakistan gearresteerd, overgedragen aan de Amerikanen en ruim vijf jaar lang vastgehouden in Guantánamo. Ondanks onvoorstelbare martelingen hield Kurnaz vol onschuldig te zijn. Spannende speelfilm, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

De Turkse Duitser Murat Kurnaz zat van 2001 tot 2006 vast in Amerikaanse detentiekampen in Afghanistan en in Guantánamo Bay. Hij was 19 toen hij als verse islambekeerling op pelgrimstocht ging naar Pakistan, waar hij prompt werd gearresteerd op verdenking van terrorisme. Het op ware gebeurtenissen gebaseerde 5 Jahre Leben vertelt zijn verhaal: hoe hij werd gemarteld en in Guantánamo Bay onophoudelijk en meedogenloos werd ondervraagd.
De film concentreert zich op de harde strijd tussen Kurnaz en zijn Amerikaanse ondervrager Gail Holford, die zijn vertrouwen probeert te winnen om hem een bekentenis te ontlokken, terwijl de fysieke en psychologische martelingen gewoon doorgaan. Het kost Kurnaz een enorme wilskracht om onder deze druk zijn onschuld vol te houden. Regisseur Stefan Schaller koos ervoor het geweld zelden expliciet te tonen. Hij laat de verbeelding van de kijker het werk doen, wat de horror van de detentie des te indringender maakt.

Credits

Regisseur
Stefan Schaller
Jaartal
2013
Productieland
Duitsland
Soort
Fictie
Duur
95 minuten
Taal
Arabisch, Duits, Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
TeamWorx Television & Film
World Sales
Global Screen