5 Minutes of Freedom

Kirill Sakharnov

Op 25 augustus 1968 protesteerde een groep van zeven mensen op het Rode Plein in Moskou tegen de invasie van Tsjecho-Slowakije. Deze vijf minuten vrijheid leverde de demonstranten een jarenlange gevangenschap op. Wat is de prijs voor vrijheid in het Rusland van vandaag?

Het protest van zeven mensen tegen de invasie van Tsjecho-Slowakije door troepen van het Warschaupact kostte hen jaren in kampen, ballingschap en gevangenissen. In 5 Minutes of Freedom ontmoeten we de nog levende demonstranten. Ook wordt de nieuwe generatie van voorvechters van democratie in het huidige Rusland onder de aandacht gebracht. De camera volgt jonge activisten van de oppositiebeweging, die helpen een antwoord te vinden op de vraag wie de dissidenten van het nieuwe tijdperk zijn. Welke offers zijn ze bereid te brengen voor een democratische samenleving?

De film maakt onderdeel uit van het NLRF 2013-programma, waarbij het Movies that Matter Festival een uitwisselingsprogramma organiseert met het Russische Stalker Festival in Moskou.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Kirill Sakharnov
Land
Rusland
Soort
Documentaire
Duur
86 minuten
Thema's
gevangenis, gevangenschap, mensenrechtenverdedigers, activisten, politie, politiegeweld, politiek, democratie, sociale bewegingen, vrijheid van meningsuiting, recht op vereniging
Jaartal
2012