Above Water

Aïssa Maïga

In de Azawak regio van Niger ligt het dorp Tatiste. Vanwege de klimaatverandering lopen de bewoners aan tegen ernstige watertekorten. Dat terwijl er wel genoeg water aanwezig moet zijn ondergronds. Daarom proberen de dorpelingen voor elkaar te krijgen dat er een waterput geboord wordt.

Deze documentaire laat haarfijn zien hoe klimaatverandering ervoor zorgt dat bepaalde regio’s onbewoonbaar lijken. De bewoners van het gebied geven niet voor niets aan dat zij enorm hard geraakt worden en dat het niet meer is zoals het vroeger was. Ook de docent van het schoolklasje legt de vinger op de zere plek. De rijken en het westen spelen de grootste rol in de klimaatveranderingen en een dorp als Tatiste zit als eerste met de daaruit voortvloeiende problemen opgescheept.

Niet alleen biedt de documentaire de bewoners van Tatiste een podium en wordt duidelijk dat ze niet meer zwijgzaam zullen toekijken, ook cinematografisch is Above Water de moeite waard. De heldere kleuren en prachtige landschapsshots maken dit portret kleurrijk en tonen ook het mooie. Het geheel laat zien dat deze bewoners en deze omgeving niet simpelweg gered hoeven te worden. De rijken zouden verantwoordelijkheid moeten nemen, maar tot dan strijden deze mensen zelf tegen de problemen die anderen veroorzaakt hebben.

Credits

Regisseur
Aïssa Maïga
Producent
Jean-François Camilleri, Yves Darondeau, Serge Hayat, Raphaël Perchet
Jaartal
2021
Productieland
Frankrijk, België
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Taal
Frans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Bonne Pioche, Echo Studio
World Sales
Orange Studio