Act of Killing, The | Movies that Matter

Act of Killing, The

Joshua Oppenheimer

Voormalige leiders van Indonesische doodseskaders gaan vijftig jaar terug in de tijd en spelen hun rol in de genocide van 1965 na in filmscènes. Dit resulteert in een documentaire die ons meevoert in de verbeelding van deze moordenaars.

Toen de regering van president Soekarno in 1965 werd omvergeworpen door het leger, namen sommige bewoners deel aan de massamoord op meer dan een miljoen vermeende communisten, etnische Chinezen en intellectuelen. De voormalige moordenaars zijn trots op hun verleden en staan te popelen om het opnieuw vorm te geven in filmscènes met uitgebreide decors en kostuums. Wanneer filmgeweld en de tot leven gekomen herinneringen door elkaar gaan lopen, maakt Anwars opschepperij geleidelijk plaats voor een gevoel van onbehagen en spijt.

Credits

Kijkwijzer
16
Regisseur
Joshua Oppenheimer
Land
Denemarken, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
116 minuten
Thema's
75 jaar vrijheid, journalistiek, media, propaganda, militairen, het leger, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, genocide, politieke moorden (buitengerechtelijke executies), verdwijningen, rechtbanken, rechtspraak, tribunalen, waarheidscommissies & historisch onderzoek
Jaartal
2012