Ademloos

Daniel Lambo

De Belgische filmmaker Daniel Lambo start na de dood van zijn vader een onderzoek naar de dodelijke asbestindustrie. Zijn zoektocht leidt hem naar een van de grootste asbest-dumpplekken in India. Daar ontdekt hij een miljoenenindustrie die nog steeds de levens van werknemers en consumenten wereldwijd in gevaar brengt.

Filmmaker Daniel Lambo groeide op in Kapelle-op-den-Bos, waar zijn vader werkte als arbeider en vakbondsman in de lokale fabriek van Eternit. Het bedrijf was ooit een van de grootste asbestproducerende multinationals ter wereld. De productie van asbest is in Nederland en België al sinds eind jaren negentig verboden, maar elders in de wereld wordt de kwalijke stof nog veelvuldig gebruikt. Dat blijkt uit een bezoek van Lambo aan het dorp Kymore in Centraal-India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde. Het gebied is nu een van de grootste asbeststorten ter wereld.

In Kymore ontdekt Daniel een actieve asbestfabriek die ooit in handen was van Eternit. Het Indiase dorp blijkt een spiegel van het verleden van Kapelle-op-den-Bos. De vervuiling werpt ook hier een donkere schaduw over de gemeenschap. Nirmala, een ex-lerares en moeder, besluit zich in te zetten voor de vele slachtoffers. Samen met de filmmaker strijdt ze voor een wereldwijd verbod op asbest, maar daarvoor moeten ze het opnemen tegen een machtige industrie.

Credits

Regisseur
Daniel Lambo
Producent
Maarten Schmidt
Jaartal
2018
Productieland
België
Soort
Documentaire
Duur
79 minuten
Taal
Engels, Frans, Hindi, Nederlands
Ondertiteling
NL
World Sales
Storyhouse
Nederlandse distributeur
Cinema Delicatessen