Ahed’s Knee

Nadav Lapid

Bij een vertoning van zijn film in een Israëlisch woestijnstadje, ontmoet regisseur Y. een medewerkster van het ministerie van Cultuur. Ze wil dat hij een lijst met door de staat goedgekeurde onderwerpen ondertekent. Verbijsterend, compromisloos en urgent drama over artistieke vrijheid in het huidige Israël, door Nadav Lapid.

Y. is een Israëlische filmmaker van middelbare leeftijd. Hij bereidt een experimentele film voor over de 16-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamimi, die gevangen werd gezet nadat ze een Israëlische soldaat had geslagen. Het project, getiteld De Knie van Ahed Tamimi, is geïnspireerd door een tweet van een parlementslid dat hij een kogel in Tamimi’s knieschijf wilde.

Y. onderbreekt het project om in een klein woestijnstadje een vertoning van een van zijn films bij te wonen. Daar wordt hij verwelkomd door Yahalom, die werkt voor het ministerie van Cultuur en een groot fan is. Yahalom wil echter dat Y. een lijst invult met de onderwerpen waarover hij het tijdens zijn presentatie zal hebben – alleen door de overheid goedgekeurde onderwerpen zijn toegestaan. Terwijl Y. bedenkt hoe hij deze inperking van zijn artistieke vrijheid kan saboteren, ligt zijn moeder op sterven. Het brengt hem ertoe te rouwen om zijn land en zijn moeder tegelijk.

Credits

Regisseur
Nadav Lapid
Producent
Judith Lou Levy
Jaartal
2021
Productieland
Frankrijk, Israël, Duitsland
Soort
Fictie
Duur
109 minuten
Taal
Hebreeuws
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Les Films du Bal
World Sales
Kinology