Ai Weiwei: The Fake Case

Andreas Johnsen

Als de Chinese ‘artivist’ Ai Weiwei thuiskomt na drie maanden eenzame opsluiting, betwijfelt hij of zijn strijd de moeite waard is: zijn vrouw en zoontje hebben hem immers ook nodig. Eenvoudige videobeelden tonen een jaar van onzekerheid, maar ook hernieuwde vechtlust door steun van sympathisanten.

Conceptueel kunstenaar Ai Weiwei profileerde zich de afgelopen jaren als fel criticus van de Chinese overheid. Het leidde in 2011 tot zijn arrestatie en drie maanden eenzame opsluiting. De film volgt Ai na zijn terugkeer, nog steeds beperkt door een proefverlof en gedagvaard wegens belastingontduiking: een rechtszaak die hij omdoopt tot ‘The Fake Case’.

De film toont Ai Weiwei met zijn gezin thuis, tijdens interviews en in zijn omgang met onzekerheid en nieuwe provocaties. Hij reflecteert op zijn gevangeniservaringen en op de Chinese politieke situatie, en vraagt zich af hoe ver hij moet gaan in zijn activisme. Zijn schaakspel met de autoriteiten, die telkens weer nieuwe redenen aanvoeren om hem te dagvaarden, is zenuwslopend. Gesterkt door de steun van sympathisanten, in de vorm van brieven en donaties, zet Ai Weiwei zijn strijd voort. De strubbelingen geven daarnaast weer inspiratie voor nieuwe kunst: de enige manier om zijn frustraties te uiten.

Credits

Regisseur
Andreas Johnsen
Jaartal
2013
Productieland
Denemarken
Soort
Documentaire
Duur
86 minuten
Taal
Chinees (Mandarijn), Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Danish Documentary
World Sales
DR TV International Sales