Alisa in Warland

Alisa Kovalenko, Liubov Durakova

Alisa is student aan de filmacademie in Kiev wanneer in Oekraïne de revolutie uitbreekt. Ze besluit op reis te gaan om antwoorden te vinden op haar vragen. Het resultaat is een kwetsbaar zelfportret van een jonge vrouw in een land waar het nergens meer veilig is.

Alisa is 26 jaar. Ze studeert aan de filmacademie in Kiev en leidt het leven van een gewone student. Alles verandert wanneer president Viktor Janoekovitsj weigert het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne te tekenen. In Kiev breken protesten uit en inwoners eisen het aftreden van de president. Alisa is getuige van de demonstraties en begint een reis door Oekraïne om de oorlog te begrijpen.

Ze komt in het oosten van het land, waar ook gedemonstreerd wordt maar dan door pro-Russische opstandelingen. Onderweg wordt ze geconfronteerd met beschietingen, bomexplosies en de schrijnende gevolgen van de oorlog voor de bevolking. Als ze gearresteerd wordt door separatisten die haar verdenken van spionage, wordt Alisa zelf onderdeel van de oorlog. De risico’s die ze neemt zetten ook haar liefdesrelatie met een Franse journalist onder druk.

Een kwetsbaar zelfportret van een gevoelige en betrokken vrouw op zoek naar antwoorden. Met direct camerawerk, veelal uit de hand geschoten, krijgen we een beeld van Oekraïne in de periode die volgde op de Maidan-protesten, en van de spanningen tussen de verschillende inwoners.

Credits

Regisseur
Alisa Kovalenko, Liubov Durakova
Producent
Miroslaw Dembinksi
Jaartal
2015
Productieland
Polen
Soort
Documentaire
Duur
74 minuten
Taal
Engels, Frans, Oekraïens, Russisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Doc'n'World Foundation