Along the Way

Mijke de Jong

De 19-jarige Afghaanse tweeling Fatima en Zahra worden op de vlucht gescheiden van hun familie. Terwijl hun moeder en zussen asiel krijgen in Nederland, moeten zij zien te overleven in Istanboel. Fantastisch gespeeld door de zussen Malihe en Nahid Rezaie, die meehielpen met het scenario.

Terwijl ze te voet met een groep vluchtelingen onderweg zijn in het grensgebied tussen Iran en Turkije, raken Fatima en Zahra gescheiden van hun moeder en zussen. Ze komen terecht in Istanboel, waar ze optrekken met de 16-jarige Rahim, een eigenwijze jongen met ‘connecties’: hij helpt mensensmokkelaars. Omdat ze in het illegale naaiatelier te weinig verdienen om de reis naar Nederland te kunnen betalen, gaan Fatima en Zahra werken voor Rahim. Dit brengt ze op zeer gevaarlijk en schimmig gebied.

Het verhaal is grotendeels gebaseerd op de ervaringen van zussen Malihe and Nahid Rezaie, die regisseur Mijke de Jong leerde kennen toen ze filmworkshops gaf in het vluchtelingenkamp Moria. Zij spelen Fatima en Zahra met een prachtige bezieling en levenslust. Afgewisseld met interviews, afgenomen door de zussen, met vrouwelijke bewoners van Moria die vertellen over hun ervaringen, moeilijkheden en dromen.

Credits

Regisseur
Mijke de Jong
Jaartal
2022
Productieland
Nederland
Soort
Fictie
Duur
80 minuten
Taal
Farsi
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
BALDR Film Amsterdam
Nederlandse distributeur
September Film Distribution