Amal

Mohamed Siam

Op haar veertiende staat Amal al te demonstreren op het Tahrirplein in Cairo. In de jaren erna zoekt ze haar identiteit in een land in transitie.

Amal is veertien jaar als ze tijdens de Egyptische revolutie op het Tahrirplein belandt, nadat haar vriendje is omgekomen bij de Port Said-stadionramp. Tijdens de protesten wordt ze door de politie geslagen en aan haar haren over het plein gesleept. Deze coming of age-docu volgt haar in de jaren na de revolutie. Terwijl de film snijdt tussen actuele gebeurtenissen en het snel veranderende leven (en uiterlijk) van Amal, zien we hoe zij haar eigen identiteit zoekt in een land in transitie.
Amal is fel en onverschrokken. Ze heeft zich als een pitbull in het protest vastgebeten en leest haar moeder, een rechter, voortdurend de les. Als meisje tussen de mannen moet ze ook vechten voor het respect van anderen en het recht om mee te doen, op straat en in het verdere leven. Want zelfs voor een jonge vrouw als Amal – haar naam betekent ‘hoop’ – zijn er in Egypte weinig keuzes voor het vormgeven van haar eigen toekomst.

Amal maakt deel uit van de themaprogramma's Resist en IDFA Selection.

Credits

Regisseur
Mohamed Siam
Jaartal
2017
Productieland
Libanon, Duitsland, Egypte, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken, Qatar
Soort
Documentaire
Duur
83 minuten
Taal
Arabisch
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Abbout Productions
World Sales
Doc & Film International
Nederlandse distributeur
Cinema Delicatessen