Amussu

Nadir Bouhmouch

Vrolijk portret van de bewoners van Imider, Marokko. Sinds 2011 blokkeren zij een waterpijpleiding die leidt naar een grote zilvermijn die hun water afpakt en vergiftigt. Hun andere methoden van activisme zijn onder meer poëzie, muziek, theater en ongebreideld optimisme.

Een kleine gemeenschap in een nederzetting ontstaan rond een protestplek: in het zuidoosten van Marokko komen de bewoners van Imider vreedzaam in actie tegen de watervervuiling door de grootste zilvermijn van Afrika. In 2011 begonnen ze met de blokkade van de waterpijpleiding die naar de mijn toe leidt. Sindsdien zijn tientallen mensen gearresteerd, maar de gemeenschap houdt vol.

‘Ze kunnen de gemeenschap van Imider niet tegenhouden,’ zegt een vrouw terwijl ze met grote kracht haar deeg kneedt. ‘Want het is het water dat we drinken waar we voor vechten.’ De dorpelingen vertellen hun verhalen deels in een vorm van ontspannen participatietheater. Ze zingen liederen, dragen gedichten voor of praten met elkaar terwijl ze hun land bewerken of hun dagelijkse dingen doen. De filmcrew van regisseur Nadir Bouhmouch organiseerde filmworkshops voor de jongeren van Imider, die ook sommige scènes filmden. Het zijn dergelijke hartverwarmende details die van Amussu (‘Beweging’) een echte gemeenschapsproductie maken.

Credits

Regisseur
Nadir Bouhmouch
Jaartal
2019
Productieland
Marokko, Qatar
Soort
Documentaire
Duur
99 minuten
Taal
Berbers
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Movement on Road '96