Anote’s Ark

Matthieu Rytz

In Oceanië, op een van de meest afgelegen plekken ter wereld, ligt de eilandenstaat Kiribati. Het leven van mensen en dieren wordt er ernstig bedreigd door de rap stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering. Voor president Tong begint een race tegen de klok om de bevolking in veiligheid te brengen.

De paradijselijke Kiribati-eilanden in de Stille Oceaan spreken tot de verbeelding; op deze plek ver van grote industrieën en drukke winkelstraten lijken de problemen van het moderne leven mijlenver weg. Helaas is de realiteit voor de bevolking minder idyllisch. Hun land, cultuur en traditionele leefwijze dreigen te verdwijnen als gevolg van een van de grootste problemen van deze tijd: de klimaatverandering die het gevolg is van de consumptiegedreven levensstijl van de moderne wereld.

Volgens wetenschappers is Kiribati een van de eerste landen die door de opwarming van de aarde zal worden opgeslokt door de zee en spoedig onbewoonbaar zal zijn. De president van Kiribati, Anote Tong, staat voor de grote uitdaging zijn bevolking te redden van de ondergang en tegelijkertijd het klimaatprobleem te agenderen bij wereldleiders.

De film volgt zijn strijd tegen de achtergrond van de klimaatonderhandelingen in Parijs, afgewisseld met het persoonlijke verhaal van Tiemeri, een moeder van zes kinderen die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat haar familie kan emigreren naar het veilige vasteland van Nieuw-Zeeland.

Credits

Regisseur
Matthieu Rytz
Jaartal
2018
Productieland
Canada
Soort
Documentaire
Duur
77 minuten
Taal
Engels, Kiribati
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Eye Steel Film