As I Open My Eyes

Leyla Bouzid

Tunis, zomer 2010. De opstand tegen dictator Ben Ali smeult. De achttienjarige Farah zingt in een populaire undergroundband, haar moeder maakt zich zorgen. Leyla Bouzids wervelende speelfilmdebuut werd op festivals ontvangen als een van de beste films over de Arabische Lente.

Farah komt net van de middelbare school en ontdekt het leven als rebelse zangeres van een band die een mengeling speelt van rock en traditionele Arabische muziek. Farah zingt in ruige nachtcafés, drinkt bier, wordt verliefd en schrikt niet terug voor politiek getinte teksten die het regime op de korrel nemen. Geen wonder dat haar moeder zich zorgen maakt: waarom gaat haar wilde dochter geen medicijnen studeren?

 As I Open My Eyes is een wervelende coming of age-vertelling en een portret van een generatie aan de vooravond van de Tunesische Jasmijnrevolutie. Heel even leek de deur open te gaan voor Arabische jongeren die een moderne, democratische levensstijl omarmen. De koppige Farah is vastbesloten door die deur te glippen, wat er ook gebeurt.

Credits

Regisseur
Leyla Bouzid
Jaartal
2015
Productieland
Tunesië, Frankrijk, België
Soort
Fictie
Duur
102 minuten
Taal
Arabisch
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Blue Monday Productions
World Sales
Doc & Film International
Nederlandse distributeur
MOOOV