As I Want

Samaher Alqadi

Filmmaker Samaher Alqadi combineert een rechtstreeks verslag van de Egyptische vrouwenprotesten van 2013, met persoonlijke reflecties op haar rol als vrouw, moeder en dochter. Krachtig statement tegen onderdrukking van vrouwen in de Arabische wereld. ‘Waarom zou ik bang moeten zijn voor mijn stem?’

Nadat de revolutie van 25 januari 2011 de Egyptische president Hosni Mubarak heeft verdreven, komt de Moslimbroederschap van Mohamed Morsi aan de macht. Tijdens demonstraties tegen Morsi op de tweede verjaardag van de revolutie, infiltreren groepen mannen de menigte en misbruiken vrouwen. Deze publieke groepsverkrachtingen leiden tot een krachtige, spontane beweging van vrouwen die woedend de straat op gaan.

De Palestijnse filmmaker Samaher Alqadi zit er middenin. Ze filmt de protesten en discussies van deze moedige groep vrouwen – en een enkele man. Ze gebruikt de camera ook om zichzelf te beschermen terwijl ze met blote benen en zonder hoofddoek door de straten van Caïro loopt. De reacties van voorbijgangers en de continue verbale intimidatie zijn shockerend om te zien. Als Alqadi zwanger blijkt te zijn, zet haar dit aan tot gedachten over haar vrijheid, haar opvoeding en het lot van de vrouwen in haar familie.

Credits

Regisseur
Samaher Alqadi
Producent
Karim El Hakim
Jaartal
2021
Productieland
Egypte, Frankrijk, Noorwegen, Palestina, Duitsland
Soort
Documentaire
Duur
88 minuten
Taal
Arabisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Prophecy Films
World Sales
Filmotor