Ascension

Jessica Kingdon

Fascinerend portret van de moderne Chinese Droom. Van een banenmarkt waar mensen fabrieksbaantjes hopen te vinden naar de groeiende middenklasse en de extreem rijken. Verteld in scherp geobserveerde scènes die beurtelings betoverend mooi en extreem beklemmend zijn.

Een briljante kijk op het hedendaagse China, gefilmd op meer dan vijftig locaties door het hele land. We zien vrouwen siliconen sekspoppen maken met lasijzers, terwijl ze discussiëren over de perfecte kleur voor hun tepels en de poppenhoofden vastschroeven. Een fabriek waar Donald Trumps ‘Keep America Great’-merchandise wordt gemaakt. Vrouwen die in een workshop over zakelijke etiquette leren dat ‘iedere Chinese vrouw een lieflijke Chinees visitekaartje is’, en dat een perfecte lach acht zichtbare boventanden bevat.

En veel, heel veel meer in deze hypnotische en vaak surrealistische observerende documentaire in de traditie van Koyaanisqatsi. We zien een systeem waaruit individualiteit vrijwel verbannen is, maar waar mensen toch hun humaniteit weten te vinden. Een systeem ook waarmee de westerse wereld meer en meer verweven raakt. Subtiel ondersteund door Dan Deacons zeer effectieve soundtrackmuziek.

Credits

Regisseur
Jessica Kingdon
Producent
Kira Simon-Kennedy, Jessica Kingdon, Nathan Truesdell
Jaartal
2021
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
96 minuten
Taal
Chinees (Mandarijn)
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Visit Films
World Sales
Visit Films