Het Atelier: portret van Hella

Freek de Jonge

Het portret van oma Lientje dat prominent in de woonkamer hing, heeft kunstenares Hella de Jonge al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Geen wonder dat juist dat schilderij het uitgangspunt is geworden van een documentaire over haar opmerkelijke creatieve veerkracht.

Tijdens de lockdowns trok Hella zich terug in haar atelier om een oude liefde op te pakken: het schilderen. Wat ooit op de Rietveldacademie was misgegaan, is in twee jaar opgebloeid tot een een eigen stijl met persoonlijke verhalen. Dagelijkse wandelingen, met haar man Freek, over de Joodse Begraafplaats die op 200 meter van het Atelier ligt, voorzien dit verhaal van een verrassende context.

In Het Atelier voert Hella gesprekken met vrienden en vriendinnen, haar vader, een vitaliteitsprofessor en een vormgever. Gedurende tachtig minuten krijgen we een beeld hoe ze keer op keer het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre.

Credits

Regisseur
Freek de Jonge
Jaartal
2023
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
80 minuten
Taal
Nederlands
Ondertiteling
geen