Aurora’s Sunrise

Inna Sahakyan

Epische reconstructie van het verhaal van Aurora Mardiganian en de Armeense genocide. Prachtige animatie toont Mardiganians odyssee, van het overleven van de genocide tot de verfilming van haar verhaal in Hollywood in 1919. Afgewisseld met archiefinterviews met Mardiganian en scènes uit de originele film, die decennialang verloren was gewaand. 
 
In 1919 ging de stomme film Auctions of Souls in première in New York, over een tienermeisje dat de Armeense genocide overleefde. De hoofdrol werd gespeeld door Aurora Mardiganian, op wier leven de film was gebaseerd. Auctions of Souls werd een groot succes, maar niet lang daarna verdwenen alle kopieën van de film. Mardiganian, die korte tijd een beroemde figuur was in de VS, trok zich terug in de anonimiteit. Kort na haar dood in 1994 werden 18 minuten van de film teruggevonden.  
 
Aurora’s Sunrise van Inna Sahakyan vertelt Mardiganians ongelooflijke verhaal. Het is een epische geschiedenis over de vlucht voor de genocide en alle ontberingen en geweld – maar ook de vriendelijkheid en opofferingsgezondheid – die Aurora op haar reis tegenkwam. Een dappere film over een onderwerp – de Armeense genocide – dat ook vandaag de dag veel moed vergt om in de spotlight te zetten.  

Credits

Regisseur
Inna Sahakyan
Producent
Vardan Hovhonnisyan, Inna Sahakyan
Jaartal
2022
Productieland
Armenië, Duitsland, Litouwen
Soort
Documentaire
Duur
96 minuten
Taal
Armeens, Duits, Engels, Koerdisch, Turks
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Bars Media
World Sales
Cat & Docs
Nederlandse distributeur
Periscoop Film