Barakah Meets Barakah

Mahmoud Sabbagh

Hilarische rom-com uit Saudi-Arabië over burgerwacht Barakah die valt voor de charmes van de progressieve, beeldschone Bibi. Maar hoe te daten in een maatschappij waar mannen en vrouwen elkaar niet zomaar mogen ontmoeten, en fysiek contact ten strengste verboden is?

De zachtaardige Genial Barakah is burgerwacht in de Saudische stad Jedda. Hij moet erop toezien dat de regels worden nageleefd en doet dit met een zachte, vredelievende aanpak. Wanneer hij poolshoogte gaat nemen bij een illegale fotoshoot op straat, ontmoet hij de mooie Bibi. Zij is de geadopteerde dochter van rijke ouders en heeft haar eigen vlog waarmee ze promotie maakt voor haar moeders luxe kledingzaak. Bibi is beroemd en berucht om haar gedrag op sociale media; ze post gewaagde foto's en video's en lapt alle voor vrouwen geldende regels aan haar laars. Ze gaat naar buiten zonder sluier, rijdt auto en drinkt alcohol. Barakah valt als een blok voor haar en wil haar graag nog eens zien. Maar hoe moet hij haar leren kennen in een land waar het voor mannen en vrouwen uit den boze is om elkaar zomaar in het openbaar te ontmoeten?

Nieuwkomer Mahmoud Sabbagh schetst met zijn debuutfilm op verfrissende wijze hoe conservatieve tradities en wetten botsen met de moderne, door mobiele telefoons en sociale media gedomineerde wereld. De film kwam opmerkelijk genoeg door de strenge overheidscontroles heen en werd de officiële Saudische inzending voor de Oscars van 2017. Ondanks, of misschien juist dankzij de humoristische openingstekst van de film: 'The pixelization you will experience during this film is totally normal. It is not a commentary on censorship. We repeat, it is not a commentary on censorship.'

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Regisseur
Mahmoud Sabbagh
Producent
Mahmoud Sabbagh
Jaartal
2016
Productieland
Saoedi-Arabië
Soort
Fictie
Duur
84 minuten
Taal
Arabisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
El Housh Productions
World Sales
MPM Film