Belvedere

Ahmed Imamovic

Indringende speelfilm over een aantal nabestaanden van de volkerenmoord in Srebrenica. Adnan, een jonge accordeonspeler uit het vluchtelingenkamp Belvedere, is het sombere leven van zijn familie zat en meldt zich aan voor het televisieprogramma ‘Big Brother’.

Adnans moeder Ruvedja is één van de vele rouwende inwoners van Belvedere. Vijftien jaar geleden verloor ze bij de etnische zuiveringen in Bosnië-Herzegovina niet alleen haar echtgenoot en zoon, maar ook haar zwager, schoonzus en neefjes. Terwijl Ruvedja en de andere overlevenden hun laatste hoop vestigen op het terugvinden van de stoffelijke resten van hun familieleden, doet Adnan een gooi naar eeuwige roem in het Big Brotherhuis. Het contrast tussen deze twee werelden kan niet groter. Regisseur Ahmed Imamovic toont ze afwisselend in zwart-wit en kleur.

Imamovic maakte eerder de veelbekroonde, controversiële speelfilm Go West en schreef het scenario van Gori Vatra, die te zien was op het Amnesty International Film Festival 2004. Belvedere is de Oscarinzending voor Bosnië-Herzegovina.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Ahmed Imamovic
Land
Bosnië en Herzegovina
Soort
Fictie
Duur
90 minuten
Thema's
herstel, verzoening, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, genocide, oorlog & gewapende conflicten, politieke moorden (buitengerechtelijke executies), verdwijningen
Jaartal
2010