Bitter Seeds

Micha X. Peled

Elke dertig minuten pleegt een Indiase katoenboer zelfmoord. Zo ook de vader van Manjusha, die droomt van een carrière als journaliste. Haar hele familie keurt deze ambitie af. Tóch gaat Manjusha op onderzoek uit. Micha Peled (China Blue) volgt haar op de voet in dit derde deel van zijn trilogie over globalisering.

Ooit produceerden Indiase katoenboeren hun oogst met zelfgeteelde katoenzaden, die ze kosteloos uit eigen planten wonnen. Maar de komst van een Amerikaanse zadenfabrikant veranderde hun werkwijze drastisch. Multinational Monsanto verkoopt genetisch gemodificeerde katoenzaden, zogenaamde ‘Bt seeds’. Deze zouden resistent zijn voor verschillende soorten insecten en hierdoor veel grotere oogsten garanderen. De nieuwe zaden hebben echter veel water nodig en dienen besproeid te worden met dure bestrijdingsmiddelen. Verleid door slimme verkooppraatjes besloten veel Indiase boeren over te stappen en voortaan de dure zaden en pesticiden bij Monsanto af te nemen. Wanneer de beloofde gouden bergen uitblijven, komen ze tot over hun oren in de schulden te zitten.

Met zijn globaliseringstrilogie geeft Peled zonder aangedikte sentimenten een gezicht aan de slachtoffers van opportunistische multinationals. Eerder maakte hij Store Wars: When Wal-Mart Comes to Town (2001) en China Blue (2007).

Credits

Regisseur
Micha X. Peled
Jaartal
2011
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
87 minuten
Taal
Engels, Hindi
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Teddy Bear Films
World Sales
Films Transit International Inc.
Nederlandse distributeur
Cinema Delicatessen