Black Diamond

Pascale Lamche

Black Diamond onthult de schaamteloze handel in jonge Afrikaanse voetbalspelers. De jongens - en hun families - zijn bereid tot enorme offers voor een glansrijke toekomst als topvoetballer en vallen ten prooi aan criminele agenten. Het gevolg: mensenhandel onder de bescherming van de wereldwijde voetbalcultus.

Het is een oud verhaal. Vroeger had men het over slavenhandel; nu is het een ‘business’, die begint bij een lokale sjacheraar en eindigt bij een georganiseerd netwerk. Bemiddelaars lokken Afrikaanse jongetjes met valse beloften over professionele voetbalcarrières in Europa en het Midden-Oosten, en melken hun families uit. Eenmaal in het vliegtuig is hun lot obscuur.
De Franse documentairemaker Pascale Lamche neemt ons mee van de sloppenwijken van Accra en Abidjan, tot de geheime politiek van een van de hoogstgeplaatste voetbalclubs ter wereld en de glinsterende sporttempels. Hij brengt ons op het spoor van Ananse, de spin, een voorouderlijk folkloristisch figuur, listig, verraderlijk en manipulerend. Hele gezinnen zijn bereid om er hun weinige bezittingen aan op te offeren. Op de markt van de mensenhandel vindt men geen diamanten, maar het goud van de gekken

Credits

Regisseur
Pascale Lamche
Jaartal
2010
Productieland
België, Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
56 minuten
Taal
Engels, Frans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Roche Productions
World Sales
Java Films