The Black Flag

Majed Neisi

In heel Irak pakken sjiitische moslims de wapens op tegen de opkomende Islamitische Staat. Filmmaker Majed Neisi sluit zich aan bij een groepje militante vrijwilligers die ten strijde trekken tegen de fundamentalisten. Slechts gewapend met zijn camera neemt hij de kijker mee op oorlogspad en filmt van griezelig dichtbij hoe de Irakezen met hand en tand hun land verdedigen.

De kogels vliegen je om de oren in deze rauwe documentaire die onverhuld en rechtstreeks vanuit de frontlinie het gevecht tussen de sjiitische moslims en de opkomende IS in Irak vastlegt. Een klein stadje in het zuiden van het land wordt bezet door IS-strijders. Een groep vrijwilligers is vastberaden hun stad te heroveren, maar ze kampen met een zwaar tekort aan wapens.

Om aan de nodige munitie, explosieven en raketten te komen zijn ze afhankelijk van de giften van een donateur. Per telefoon wordt onderhandeld over de prijs, en als het arsenaal eenmaal ter plaatse is kan de strijd losbarsten. Samen met de dappere filmmaker belandt de militie in vijandig gebied. Links en rechts gaan explosieven af en achter iedere boom bevinden zich scherpschutters van de tegenpartij. Wanneer er een mijn ontmanteld moet worden, vraagt een van de vrijwilligers de cameraman om hulp. Maar wat weet hij nou van mijnen?

Een intiem portret van de oorlog, waarbij de kijker getuige is van de moed, het plezier, het verdriet, de angst en de vermoeidheid van de Irakezen in de verbeten strijd tegen IS.

Credits

Regisseur
Majed Neisi
Producent
Majed Neisi, Salar Abdoh
Jaartal
2015
Productieland
Iran, Irak
Soort
Documentaire
Duur
62 minuten
Taal
Arabisch, Perzisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Majed Neisi
World Sales
Journeyman Pictures