The Blue Caftan

Maryam Touzani

Halim en Mina hebben een kaftanwinkel in Salé, Marokko. In hun zorgzame relatie hebben ze een stilzwijgende verstandhouding over Halims homoseksualiteit. Maar de nieuwe leerling Youssef en Mina’s ziekte verstoren hun zorgvuldige balans. Delicaat en oogstrelend, als de kaftan uit de titel. 
 
Halim (Saleh Bakri) is een maalem, een meester-kleermaker van de oude stempel. Hij gebruikt geen naaimachine, werkt in zijn eigen tempo en heeft het oog van een ambachtsman voor stoffen, draden en mooi borduurwerk. Net zo nauwgezet als hij zijn werk doet, bewaakt hij zijn innerlijk leven. Hij en zijn vrouw Mina (een geweldige Lubna Azabal) houden zielsveel van elkaar. Maar er is één onderwerp waarmee ze ieder apart moeten omgaan: Halims homoseksualiteit. In badhuizen vindt Halim anonieme ontmoetingen met andere mannen – verder houdt hij zijn geheim strikt verborgen. 
 
Wanneer Youssef als leerling komt werken in de winkel van Halim en Mina, is het duidelijk dat de twee mannen tot elkaar aangetrokken zijn. Tegelijk wordt Mina’s sluipende ziekte erger. Het maakt dat ze alle drie zorgvuldig op zoek moeten naar wat er leeft in hun harten. Prachtige, delicate speelfilm van Maryam Touzani (Adam). 

Credits

Regisseur
Maryam Touzani
Producent
Nabil Ayouch, Amine Benjelloun
Jaartal
2022
Productieland
Marokko, België, Denemarken, Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
123 minuten
Taal
Arabisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Ali n' Productions
World Sales
Films Boutique
Nederlandse distributeur
Cinéart