Blue Jean

Georgia Oakley

Engeland, 1988. Gymlerares Jean houdt op haar school geheim dat ze lesbisch is. Een nieuwe wet staat op het punt ‘het acceptabel maken van homoseksualiteit’ op scholen te verbieden. Als nieuwe leerling Lois arriveert, wordt Jeans hele wezen op de proef gesteld. Gelooft ze dat ze een plek heeft op deze wereld? 
 
Jean Newman is gelukkig met haar werk als gymlerares en ze heeft een liefdevolle relatie met Viv, haar politiek geëngageerde vriendin. Maar op school en binnen haar familie weet niemand van Jeans homoseksualiteit. De enige plek waar ze die vrij kan uiten, is in de club die ze bezoekt. Boven haar hoofd hangt Clause 28, een nieuwe wet die homo’s en lesbiennes stigmatiseert, en haar toekomst in het onderwijs bedreigt.  
 
Op een dag arriveert de nieuwe leerling Lois op school. Ook Lois is lesbienne, en niet bereid dat te verbergen. Als de andere leerlingen zich tegen Lois keren, wordt Jeans dubbelleven op de proef gesteld. Terwijl de druk van alle kanten toeneemt, wordt ze uitgedaagd op te komen voor wie ze werkelijk is. Prachtig drama over een onderwerp dat tot op de dag van vandaag relevant is. Met een fantastische hoofdrol van Rosy McEwen als Jean. 

Credits

Regisseur
Georgia Oakley
Producent
Hélène Sifre, Marie-Elena Dyche
Jaartal
2022
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Fictie
Duur
97 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Kleio Films
World Sales
Film Constellation
Nederlandse distributeur
Cinéart