The Border Crossed Us

Loretta van der Horst

Intieme, meditatieve en spannende kijk op de strijd tegen mensensmokkelaars in het grensgebied tussen Texas en Mexico. Lokale Amerikaanse politieagenten raken verstrikt in een ogenschijnlijk eindeloos kat-en-muisspel. Zoals een van hen zegt: ‘De impact van het aanhouden van iemand doet je soms twijfelen: werkt dit allemaal wel?’ 
 
Terwijl een grote witte surveillanceballon voortdurend zweeft boven het kleine grensstadje La Joya, Texas, patrouilleren lokale politieagenten door de buurt op zoek naar mensensmokkelaars. De regio is bezaaid met sporen van mensen die hebben geprobeerd de VS binnen te komen door de Rio Grande over te steken. Maar in plaats van de immigranten te arresteren, verzamelen de agenten informatie over de smokkelaars en de smokkelbazen die verbonden zijn met Mexicaanse kartels. 
 
Met een visuele stijl die afwisselt tussen intieme verité-momenten, meditatieve reflectie en spannende scènes, vertelt de film het verhaal van hoofdcommissaris Ramon Gonzalez, rechercheur Manuel Casas en agente Mayra Garza, terwijl ze de complexiteiten van hun bestaan aan de grens navigeren. Ironisch genoeg was het gebied dat ze patrouilleren ooit Mexicaans nationaal grondgebied. 

Credits

Regisseur
Loretta van der Horst
Producent
Nienke Korthof, Willem Baptist
Jaartal
2023
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
73 minuten
Taal
Engels, Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Tangerine Tree
World Sales
Journeyman Pictures
Nederlandse distributeur
Amstelfilm