The Borneo Case

Erik Pauser, Dylan Williams

Verontrustende docu over hoe 's werelds oudste regenwoud, in Borneo, stukje bij beetje wordt omgehakt om plaats te maken voor dammen en palmolieplantages. De makers filmden de kaalslag gedurende 25 jaar en volgden daarbij activist Mutang. Hij groeide op in de jungle en voert al jaren actie tegen de houtkap en het corrupte bestuur van Maleisië.

De Zwitserse milieuactivist Bruno Manser vertrok in 1984 naar Maleisië om daar in de jungle van Sarawak, Borneo, samen met de lokale bevolking te protesteren tegen de houtkap. In 2000 volgde een Zweedse cameraploeg hem tijdens een van zijn expedities; zij legden de laatste beelden vast van de activist, die in mei van dat jaar spoorloos verdween.

Door zijn activiteiten had Manser het aan de stok gekregen met de Maleisische overheid. Ook zijn vriend Mutang, die in de bossen van Sarawak opgroeide, was een luis in de pels van de autoriteiten. Mutang voerde campagne tegen de ontbossing en het verdrijven van het inheemse volk, wat hem een gevangenisstraf opleverde. Wanneer de filmmakers zich na jaren afvragen hoe het met Mutang gaat, ontdekken ze dat hij in de gevangenis is gemarteld en na zijn vrijlating naar Canada is gevlucht. Daar volgt hij de ontwikkelingen in zijn thuisland via Radio Free Sarawak, een vanuit Londen opererende radiozender, gerund een Maleisische dj en een Britste journalist.

Samen met hen gaat Mutang door met het gevecht tegen de vernietiging van het oerwoud, dat inmiddels voor 90 procent is verdwenen, en weet hij internationale aandacht te krijgen. Tijdens hun onderzoek ontdekken ze hoe een Maleisische minister miljoenen verdiende aan de illegale houtkap. Hij stak het geld in buitenlandse vastgoedprojecten en op bankrekeningen. Hij werd daarbij geholpen door grote spelers op de internationale markt, zoals Deutsche Bank en Goldman Sachs.

Mutang Urud is een van de negen activisten van het A Matter of ACT programma en zal tijdens het Movies that Matter Festival aanwezig zijn. Lees meer over deze activist hier.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Regisseur
Erik Pauser, Dylan Williams
Producent
Erik Pauser
Jaartal
2016
Productieland
Zweden, Duitsland, Noorwegen, Nederland, Wales
Soort
Documentaire
Duur
78 minuten
Taal
Duits, Engels, Kelabit, Penan
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
AMP Film