Burden of Peace

Joey Boink

Claudia Paz y Paz, Guatemala’s eerste vrouwelijke procureur-generaal, voert een moeizaam, maar dapper gevecht voor rechtvaardigheid in een van de gevaarlijkste landen ter wereld. Corruptie en straffeloosheid zijn aan de orde van de dag. Zal het Claudia lukken de spiraal van geweld te doorbreken?

Een Nederlandse documentairemaker volgt Claudia Paz y Paz vanaf haar aantreden bij het Openbaar Ministerie in 2010 tot haar vertrek in 2014. Paz y Paz heeft zich tot doel gesteld het corrupte politie- en justitieapparaat om te vormen en de straffeloosheid in haar land aan te pakken. In Guatemala komt slechts 2 procent van de moordzaken voor de rechter.

Bovendien zijn de verantwoordelijken van de genocide op de Mayabevolking in de jaren tachtig nooit vervolgd. Zij bekleden zelfs hoge politieke functies. Claudia is ervan overtuigd dat de spiraal van geweld alleen kan worden doorbroken wanneer de daders van mensenrechtenschendingen uit het verleden eindelijk verantwoording afleggen in de rechtszaal. Er gloort hoop wanneer Paz y Paz het voor elkaar krijgt voormalig dictator Efraín Ríos Montt voor het gerechtshof te slepen. Maar het kamp van haar tegenstanders wint snel terrein…

Burden of Peace was een van de projecten die in de ontwikkelingsfase werd gepresenteerd bij de GoodPitch ² The Hague tijdens het Movies that Matter Festival 2012.

Credits

Regisseur
Joey Boink
Producent
Bart Voorsluis
Jaartal
2015
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
77 minuten
Taal
Engels, Spaans
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
Framewerk
World Sales
Framewerk
Nederlandse distributeur
Framewerk