The Burdened

Amr Gamal

In Aden (Jemen) doen Isra’a en Ahmed hun best hun drie kinderen een normaal leven te bieden. Wanneer Isra’a opnieuw zwanger is, staan ze voor moeilijke beslissingen. Laten ze zich leiden door het belang van hun gezin? Gaan ze in tegen de conservatieve opvattingen van hun gemeenschap?

Ahmed, een man van middelbare leeftijd, werkt voor de lokale televisie. Hij krijgt te horen dat zijn salaris, net als dat van veel andere ambtenaren in Jemen, enkele maanden wordt opgeschort. Dit zorgt voor enorme druk op Ahmed, zijn vrouw Isra’a en hun drie jonge kinderen. Ze zijn gedwongen hun appartement in te ruilen voor een goedkopere woning. Ahmed knoopt de eindjes aan elkaar met een tweede baan als taxichauffeur in het familiebusje.

Wanneer Isra’a opnieuw zwanger wordt, overtuigt Ahmed haar ervan dat abortus de enige optie is. Uit wat naspeuringen blijkt dat dit niet in strijd hoeft te zijn met de islamitische wetgeving. Maar niet iedereen is het hiermee eens – vooral niet de publieke opinie. The Burdened was de eerste Jemenitische film die werd vertoond in de officiële selectie van de Berlinale. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. 

Credits

Regisseur
Amr Gamal
Producent
Mohsen Alkhalifi, Amr Gamal
Jaartal
2023
Productieland
Jemen, Soedan, Saoedi-Arabië
Soort
Fictie
Duur
90 minuten
Taal
Arabisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Adenium Productions
World Sales
Films Boutique