Cameroon: Coming Out of the Nkuta

Céline Metzger

Sinds 1972 staat er een straf van maximaal vijf jaar op homoseksualiteit in Kameroen. Dit is in strijd met de grondwet, vindt mensenrechtenadvocate Alice Nkom. Onvermoeibaar komt zij op voor de homoseksuelen in haar land.

Aan de hand van persoonlijke getuigenissen geeft Cameroon: Coming Out of the Nkuta een beeld van de dagelijkse strijd die jonge homo’s en lesbiennes in Kameroen moeten leveren.
Muriel vertelt dat haar moeder haar seksuele geaardheid heeft geaccepteerd maar nooit zal goedkeuren. Elvis praat met zijn conservatieve broer die vindt dat hij een vrouw moet nemen. En de strijdlustige Nathalie toont vol trots haar bar waar homoseksuelen zichzelf kunnen zijn.
De rode draad in de documentaire is mensenrechtenadvocate Alice Nkom, die via de juridische weg de situatie van homoseksuelen in haar land probeert te verbeteren: “Ik heb besloten voor ze op te komen. Ik zou niet weten wie dat anders voor ze zou doen.”

Alice Nkom is een van de tien mensenrechtenactivisten van het hoofdprogramma A Matter of ACT en aanwezig op het festival.

Credits

Regisseur
Céline Metzger
Jaartal
2009
Productieland
Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
52 minuten
Taal
Frans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Les Films du Balibari
World Sales
Les Films du Balibari