Het ijzingwekkende relaas van Shin Dong-hyuk, die opgroeide in een Noord-Koreaans werkkamp maar op zijn 23ste vluchtte naar Zuid-Korea. Documentairemateriaal wordt afgewisseld door animatiebeelden die het leven in het kamp weergeven.
‘Een mensenleven was evenveel waard als dat van een vlieg,’ zegt een voormalig bewaker van een Noord-Koreaans werkkamp, die tegenwoordig de vriendelijkheid zelve is. In Camp 14 vervult de bewaker een bijrol. Centrale figuur is Shin Dong-hyuk, een jongeman die in zo’n kamp is geboren en getogen. Op zijn 23ste slaagt hij erin naar Zuid-Korea te vluchten, waar hij uitvoerig ondervraagd wordt door de geheime dienst. Zijn eerste indrukken buiten het kamp geven hem het gevoel een buitenaards wezen te zijn. Zo was het principe van geld als ruilmiddel hem volstrekt vreemd. In zijn sober ingerichte woning in Seoul vertelt Shin over de verschrikkingen in het kamp. Uiterlijk is hij onbewogen, maar soms laat hij lange stiltes vallen of staakt hij zijn relaas. Bijvoorbeeld als hij vertelt hoe hij gedwongen werd bloedverwanten te verlinken en met zijn vader moest toekijken bij de executie van zijn moeder en broer.
Getekend door zijn ervaringen zet Shin Dong-hyuk zich nu in voor Noord-Koreaanse vluchtelingen en voor LiNK, een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de mensenrechten in zijn geboorteland.