La Causa

Andres Figueredo

Shockerend verslag van de dystopische wereld in de Venezolaanse gevangenis PGV. De overheid heeft zich teruggetrokken en de gevangenen zijn de baas. Maar zelfs in deze grimmige omstandigheden gaan mensen op zoek naar goedheid, schoonheid en redding. Undercover gefilmd, soms met verborgen camera’s, gedurende een periode van vijf jaar.

In gevangenis PGV in Caracas monitoren de bewakers alleen de buitengrenzen. Binnen zijn de gevangenen de baas. Ze zijn tot de tanden gewapend en hebben hun eigen regering, met rechtbanken en een belastingsysteem genaamd ‘La Causa’ (‘het doel’). Iedereen draagt een vuurwapen, geleverd door corrupte politiemannen. In de binnenplaats worden dieren gehouden en een slager doet zijn werk naast de koopman van crack en cocaïne.

Soms worden er familie-evenementen georganiseerd, wat zorgt voor het bizarre beeld van Mickey en Minnie Mouse dansend op een gevangenispodium. Om met de harde realiteit om te gaan zoeken sommigen hun heil in religie of muziek. Zoals de groep jonge mannen die het hoopt te maken als de hiphopgroep Free Convict. Voor anderen is de gevangenis de hel op aarde. De homoseksuele gevangenen, genaamd ‘de afvalligen’, zijn gedwongen te wonen in geïmproviseerde tenten op het schuine dak. Ze mogen niet naar beneden.

Credits

Regisseur
Andres Figueredo
Jaartal
2019
Productieland
Venezuela
Soort
Documentaire
Duur
83 minuten
Taal
Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Capitolio
World Sales
Journeyman Pictures