Chechnya, War Without Trace

Manon Loizeau

Uniek en verontrustend inkijkje in de opmerkelijke transformatie van Tsjetsjenië. Het door oorlog verwoeste land is nu een splinternieuwe staat waar torenhoge wolkenkrabbers en luxe winkelcentra alle sporen van het conflict volledig hebben uitgewist. Achter deze fonkelende façade leven de nabestaanden in angst, onderdrukking en onzekerheid over verdwenen geliefden.

In slechts een paar jaar onderging Tsjetsjenië een totale metamorfose. Mijnenvelden en ruïnes werden vervangen door brede boulevards, enorme wolkenkrabbers en luxe boetieks. Deze blijven nagenoeg leeg, want weinig mensen hebben het geld om er te shoppen. Dat er niet zo lang geleden een bloedige oorlog woedde, is vrijwel niet meer te zien.

De gevolgen van de verwoestende strijd leven echter voort in de hoofden en harten van nabestaanden, die hun kinderen, echtgenoten en vaders zagen verdwijnen om nooit meer terug te keren. Velen van hen hebben geen idee waar hun geliefden zijn, laat staan een graf om te bezoeken. Praten over het verleden is echter taboe. De nieuwe boulevards dragen de namen van de machthebbers Vladimir Poetin en Ramzan Kadyrov. Op de verjaardagen van de leiders wordt het volk naar buiten gemaand: iedereen is verplicht mee te doen aan de parade. Wie niet meedoet wordt ontslagen, of erger.

Journalist Manon Loizeau deed jarenlang verslag van het Tsjetsjeense conflict. Na de oorlog keerde ze terug naar een plek die ze niet herkende; een land in ‘totale schizofrenie’, waar een ooit trots volk door Poetin monddood is gemaakt.

Credits

Regisseur
Manon Loizeau
Jaartal
2015
Productieland
Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
86 minuten
Taal
Russisch, Tsjetsjeens
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Magneto Presse
World Sales
Java Films