Children 404

Pavel Loparev, Askold Kurov

Het leven voor tieners is niet altijd makkelijk. Voor homoseksuele jongeren in Rusland is het sinds Poetins ‘antihomowet’ uit 2013 zelfs een ware overlevingsstrijd. Ouders, leraren en psychologen bieden geen veilige haven: zij riskeren zelfs een boete wanneer ze willen helpen. Op het online platform Children 404 kunnen tieners hun verhaal kwijt. De Russische autoriteiten dreigen de site nu te blokkeren; de oprichtster kreeg onlangs een fikse boete.

In 2013 voerde Rusland een wet in die de ‘promotie van non-traditionele relaties aan minderjarigen’ verbood. Homoseksualiteit wordt voorgesteld als ziek, zondig en abnormaal. Voor homoseksuele tieners bestaat er sindsdien geen veilige haven meer: ze kunnen niet vertrouwen op familie of hulpverleners. Iedereen die hun de helpende hand biedt is immers strafbaar.

Een van de slachtoffers is Elena Klimova: om haar lotgenoten een anonieme uitlaatklep en een virtuele schuilplaats te bieden richtte zij het online platform ‘Children 404’ op. De titel verwijst naar de error die er in een browser verschijnt wanneer een website niet gevonden wordt. Aan de hand van anonieme interviews en videodagboeken toont de film de discriminatie, het onbegrip en de vernederingen die jonge homo’s en lesbo’s voor hun kiezen krijgen.

Credits

Regisseur
Pavel Loparev, Askold Kurov
Producent
Pavel Loparev, Askold Kurov
Jaartal
2014
Productieland
Rusland
Soort
Documentaire
Duur
76 minuten
Taal
Russisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Cinema Politica
World Sales
Rise and Shine