Cirkus Columbia

Danis Tanović

Na twintig jaar weg te zijn geweest keert een man met zijn jongere vriendin terug naar zijn dorp in de einddagen van voormalig Joegoslavië. Hier woont zijn vrouw waar die nooit van gescheiden is met zijn nu volwassen zoon in zijn ouderlijk huis. Op een zeer luchtige manier wordt een familiedrama uitgespeeld in de stilte voor de storm dat de Bosnische oorlog zou worden.

Cirkus Columbia neemt ons mee naar Bosnië-Herzegovina, begin jaren negentig. Het communistische regime is gevallen en een nieuwe democratische regering gekozen. Aan alle sympathisanten van het oude regime wordt vergiffenis geschonken. In zijn snelle, rode Mercedes arriveert Divko Buntic in zijn geboortedorp mét zijn jonge, sexy vriendin Azra, zijn zwarte kat Bonny en zijn zakken vol Duitse marken.
Hij eist zijn oude huis op en zet zijn ex-vrouw Lucija en hun zoon Martin op straat. Hij heeft de indruk dat hij alles kan maken en dat geld gelukkig maakt. Het lot keert zich echter tegen hem. Op een nacht verdwijnt zijn zwarte kat, worden zijn zoon en Azra verliefd op elkaar en barst de Balkanoorlog uit.
Tanovic toont de strijdende dorpsbewoners en hun nationalistische onderbuikgevoelens met flair en precisie. Cirkus Colombia, gebaseerd op een populaire Kroatische roman, is zijn vierde speelfilm. Een van de publieksfavorieten van het International Film Festival Rotterdam 2011. Met de beroemde Servische acteur Miki Manojlović.
Van de Bosnische regisseur Danis Tanovic, die eerder de Oscarwinnende film No Man’s Land maakte en de het in 2013 uitgebrachte Episode of An Iron Picker. Beide film zijn op het festival te zien in het retrospectief van Tanovic.

Credits

Regisseur
Danis Tanović
Producent
Marc Baschet, Cédomir Kolar
Jaartal
2010
Productieland
België, Bosnië en Herzegovina, Frankrijk, Duitsland, Slovenië, Verenigd Koninkrijk, Servië
Soort
Fictie
Duur
113 minuten
Taal
Bosnisch, Engels, Kroatisch
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Asap Films
World Sales
The Match Factory
Nederlandse distributeur
Cinéart