The Citizen

Roland Vranik

Ontroerende speelfilm over de Afrikaanse vluchteling Wilson (60), die in Hongarije woont en graag Hongaars staatsburger wil worden. Hij wordt verliefd op zijn lerares Mari en de liefde is wederzijds, maar hun relatie wordt bemoeilijkt door de illegale Iraanse vluchteling Shririn, die bij Wilson is ondergedoken.

De innemende Wilson vluchtte uit Afrika naar Hongarije, waar hij woont en een verblijfsvergunning heeft. Hij spreekt de taal en heeft een baan als beveiliger in een supermarkt, maar hij wil graag ook Hongaars staatsburger worden. Om zijn kennis over de Hongaarse cultuur en geschiedenis te verrijken neemt hij les bij Mari, op wie hij verliefd wordt. De liefde is wederzijds, maar dit wordt hun niet in dank afgenomen door Mari's familie.

Terwijl Wilson zijn best doet om zo goed mogelijk te integreren en zich aan de regels te houden, staat op een dag ineens de jonge Iraanse vluchteling Shririn voor de deur. Ze is hoogzwanger en weggelopen uit een vluchtelingenkamp, omdat ze geen verblijfsvergunning heeft gekregen. Wilson biedt haar onderdak en assisteert zelfs wanneer ze in zijn slaapkamer bevalt. Om te voorkomen dat Shririn en haar baby worden teruggestuurd naar Iran, waar ze gevaar lopen, heeft Wilson het plan opgevat om met haar te trouwen. Deze situatie is niet bevorderlijk voor zijn inburgeringsplannen en zet ook zijn relatie met Mari onder druk. Die heeft haar gezin verlaten en is bij Wilson ingetrokken. Dit plaatst Wilson voor een onmogelijk dilemma: hij moet kiezen tussen zijn liefde voor Mari en zijn toewijding aan een vriendin in nood.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Regisseur
Roland Vranik
Jaartal
2016
Productieland
Hongarije
Soort
Fictie
Duur
110 minuten
Taal
Hongaars
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
PopFilm
World Sales
HNFF Worldsales