City of Joy

Madeleine Gavin

Inspirerende documentaire over Congolese vrouwen die pijn omzetten in kracht. Vrouwen en meisjes die slachtoffer waren van verkrachting tijdens het conflict in de Democratische Republiek Congo, leren in de ‘City of Joy’ om met hun verleden om te gaan, weer van zichzelf te houden, en uiteindelijk leiders in hun gemeenschap te worden.

In het voortdurende conflict in de Democratische Republiek Congo wordt verkrachting ingezet als oorlogswapen. De slachtoffers worden vaak buitengesloten, verlaten door hun echtgenoot en verbannen door hun gemeenschap. In Bukavu – soms ‘de slechtste plek op aarde voor een vrouw’ genoemd – hebben gynaecoloog Denis Mukwege, toneelschrijfster Eve Ensler (The Vagina Monologues) en de Congolese mensenrechtenactivist Christine Schuler-Deschryver de City of Joy opgericht, een centrum waar slachtoffers van verkrachting worden omgevormd tot gemeenschapsleiders.

We zien hoe vrouwen die getraumatiseerd zijn door onbeschrijflijk seksueel geweld leren zichzelf te verdedigen, hun angsten te overwinnen, hun verhalen te vertellen, en uiteindelijk zichzelf te accepteren en lief te hebben. Met een enorme veerkracht vinden ze nieuwe manieren om hun leven betekenis te geven en om weer deel te nemen aan hun gemeenschappen, maar ditmaal als leiders. City of Joy – geregisseerd door Madeleine Gavin – is een prachtig en optimistisch eerbetoon aan menselijke levenskracht.

Credits

Regisseur
Madeleine Gavin
Producent
Allyson Luchak
Jaartal
2016
Productieland
Congo, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
76 minuten
Taal
Engels, Frans, Swahili
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Geen
World Sales
Geen