Close up Kurdistan

Yüksel Yavuz

In Close up Kurdistan vertelt documentairemaker Yüksel Yavuz zijn persoonlijke verhaal over het Turks- Koerdische conflict. Yavuz bezoekt oude vrienden en activisten in Europa, Turkije en Noord-Irak. Hij toont de compromisloosheid van de Turken én de Koerden die leidde tot een onbegrijpelijke oorlog.

In de documentaire legt Yüksel Yavuz (1964, Karakocan, Turkije) een verband tussen zijn eigen geschiedenis als immigrant in Duitsland en de stand van zaken in het Turks-Koerdische conflict. Hij maakt een persoonlijke reis die voert van Hamburg via Stockholm en Turkije naar het noorden van Irak. Hij ontmoet zijn ouders en oude vrienden. Sommigen blijken guerrillastrijders in de bergen te zijn geworden. Zij strijden tegen oude bekenden die als dienstplichtige militairen deel uitmaken van het Turkse leger. Anderen zijn het land ontvlucht. Weer anderen zijn achtergebleven in hun dorpen waar ze vanwege hun inzet voor hun eigen cultuur, het slachtoffer werden van keiharde repressie. Daarnaast interviewt Yavuz de intellectueel Ismail Besikçi, die achttien jaar in de gevangenis zat voor zijn onderzoek naar de Koerdische cultuur, en Abdulkadir Algan, die de leiding gaf aan de strijd tegen het Koerdische verzet.

De film is een poging om Turken en Koerden bij elkaar te brengen. Yavuz toont de compromisloosheid van beide kanten. De sociale en culturele diversiteit in Turkije zijn daarvan volgens Yavuz de belangrijkste slachtoffers geworden. 

Credits

Regisseur
Yüksel Yavuz
Producent
Mehmet Aktas
Jaartal
2007
Productieland
Duitsland
Soort
Documentaire
Duur
104 minuten
Taal
Koerdisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Mitos Film
World Sales
Mitos Film