Coach Zoran and his African Tigers

Sam Benstead

Zwart-komische documentaire over een van origine Servische coach die in het nieuwe Zuid-Soedan een nationaal voetbalelftal van de grond probeert te krijgen. Origineel portret van de moeizame geboorte van een natie.

In juli 2011 werd Zuid-Soedan onafhankelijk, na bijna vijftig jaar burgeroorlog. De nieuwe staat, waarin alles en iedereen nog doordrenkt is van de herinneringen aan de ontelbare slachtoffers van de oorlog, probeert zich een plek te verwerven in de internationale voetbalwereld door het vormen van een eerste nationale voetbalteam. De van origine Servische coach Zoran Djordjevic wordt aangenomen om deze taak uit te voeren. Met een enorme, soms tamelijk agressieve energie kwijt hij zich van zijn taak, daarbij diverse politici en de voorzitter van de voetbalbond tegen zich in het harnas jagend.
De film volgt het team gedurende het eerste jaar, van het zoeken naar veelbelovende talenten, via de aanschaf van een schaap genaamd Champion als mascotte, tot de eerste internationale wedstrijden. Een moeizame strijd, met belangrijke obstakels als een olieconflict dat leidt tot vergaande bezuinigingen, de verslechterende relatie tussen de fanatieke coach en de autoriteiten en de innerlijke verscheurdheid van de spelersgroep. 

Credits

Regisseur
Sam Benstead
Producent
Jane Nicholson, Sue Collins
Jaartal
2013
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
75 minuten
Taal
Arabisch, Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Century Films
World Sales
Cat & Docs