Coded Bias

Shalini Kantayya

Een grondige kijk op hoe algoritmes, kunstmatige intelligentie en Big Data ons leven steeds meer regeren – en op hoe we kunnen terugvechten. Coded Bias is een meeslepende wake-up call, met belangrijke bijdrages van een paar van de meest inspirerende en indrukwekkende wetenschappers, activisten en denkers in het veld.

In slechts korte tijd is ‘Big Brother watching’ van complete fictie uitgegroeid tot de realiteit. Met camera’s op elke straathoek, technieken voor gezichtsherkenning en massale datacollectie via onze smartphones, worden we meer dan ooit in de gaten gehouden. In de Verenigde Staten zijn 117 miljoen mensen opgenomen in een netwerk voor gezichtsherkenning dat de politie zonder toestemming kan doorzoeken, met gebruik van algoritmes zonder waarborgen of regulering. En wat lijkt op ‘neutrale, objectieve technologie’, discrimineert vaak op ras, gender en andere zaken.

Steeds meer wetenschappers, journalisten en activisten gaan de strijd aan met deze verborgen, machtige krachten. Zoals de inspirerende computerwetenschapper Joy Buolamwini, die het gezichtsherkenningssysteem van Amazon aanpakt. En wiskundige Cathy O’Neil, wier boek Weapon of Math Destruction vol staat met voorbeelden van mensen van wie het leven werd kapotgemaakt toen computermodellen het overnamen van menselijke beoordelingen. Hoe ontsnappen we aan deze opkomende massasurveillance?

Credits

Regisseur
Shalini Kantayya
Jaartal
2020
Productieland
Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, China, Zuid-Afrika
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
7th Empire Media