Cold Case Hammarskjöld

Mads Brügger

Opzienbarende documentaire waarin regisseur en enfant terrible Mads Brügger (The Ambassador) samen met privédetective Göran Bjorkdahl het mysterie rond de dood van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld probeert te ontrafelen. Hun speurtocht leidt hen naar iets dat veel groter is dan de moord op een VN-topman.

In de nacht van 16 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Britse kolonie Noord-Rhodesië. De Zweedse Hammarskjöld pleitte voor de onafhankelijkheid van Congo en had zich daarmee impopulair gemaakt bij de koloniale westerse grootmachten. De crash leidde tot een van de meest mysterieuze moordcomplotten uit de recente geschiedenis.

Meer dan vijftig jaar later gaat de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger op onderzoek uit, om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze ‘cold case’. Zou Hammarskjöld vermoord zijn door machtige politieke tegenstanders? En wie liet de schoppenaas death card achter op zijn lichaam? Gekleed in een wit safariuniform zoekt de eigenzinnige Brügger samen met de Zweedse privédetective Göran Bjorkdahl naar vliegtuigresten, interviewen ze niet eerder gehoorde getuigen en duiken ze in de archieven. Het duo stuit echter op veel verzet en gesloten deuren en belandt in een web van bedrog en verraad. Maar dan komt het tweetal iets op het spoor dat veel groter is dan de moord op een VN-topman…

Credits

Regisseur
Mads Brügger
Producent
Bram Crols
Jaartal
2019
Productieland
Zweden, Noorwegen, Denemarken, België
Soort
Documentaire
Duur
128 minuten
Taal
Engels, Frans
Ondertiteling
EN
World Sales
DR Sales
Nederlandse distributeur
Cinema Delicatessen