Collective

Alexander Nanau

Zorgvuldig gecomponeerde, thrillerachtige documentaire over medische schandalen en corruptie in Roemenië. Een groep dappere journalisten weigert los te laten, en een idealistische politicus probeert het probleem bij de wortel aan te pakken. Hebben ze een kans in een land dat van binnenuit wegrot door corruptie?

In 2015 kost een brand in de club Colectiv in Boekarest 27 mensen het leven. In de maanden erna sterven nog eens 37 bezoekers in ziekenhuizen als gevolg van ontoereikende faciliteiten en bacteriële infecties. Om erachter te komen wat er is gebeurd, gaat een team journalisten onder leiding van Catalin Tolontan op zoek naar antwoorden. Waren de ziekenhuizen niet op hun taak berekend, ondanks de verzekering van de minister van Volksgezondheid dat de slachtoffers ‘een behandeling zo goed als in Duitsland’ zouden krijgen? En hoe kon het dat zoveel mensen doodgingen aan bacteriën in ziekenhuizen?

Naarmate het team dieper graaft – virtuoos gebruikmakend van traditionele journalistieke methoden – komen ze erachter dat wat aanvankelijk simpele verwaarlozing leek, een schandaal van adembenemende proporties is. Een nieuw aangestelde minister van Volksgezondheid belooft schoon schip te maken. Maar ook hij krijgt te maken met de verregaande corruptie dat het land verlamt.

Credits

Regisseur
Alexander Nanau
Jaartal
2019
Productieland
Roemenië, Luxemburg
Soort
Documentaire
Duur
109 minuten
Taal
Engels, Roemeens
Ondertiteling
EN
World Sales
Cinephil
Nederlandse distributeur
Cinema Delicatessen