The Congo Tribunal

Milo Rau

De Zwitserse theaterregisseur Milo Rau laat een fictief tribunaal op zoek gaan naar waarheid en gerechtigheid rondom het dodelijke conflict in de Democratische Republiek Congo. Met behulp van echte betrokkenen wordt duidelijk dat het land vastzit in een complex web van uitbuiting, corruptie en geweld, waaruit het moeilijk ontsnappen is.

In de Democratische Republiek Congo heerst al sinds 1996 een vrijwel onafgebroken burgeroorlog, met miljoenen doden en nog veel meer vluchtelingen tot gevolg. Centraal in het conflict staan de immense voorraden minerale grondstoffen van het land, zoals goud, diamanten en coltan, dat wordt gebruikt voor mobiele telefoons. In The Congo Tribunal probeert de Zwitserse theaterregisseur Milo Rau de oorzaken van het conflict bloot te leggen, samen met Congolezen die erbij betrokken waren.

In dit speciale project organiseert Rau een fictief tribunaal op een openbaar podium in de stad Bukavu. Onder leiding van twee rechters van het Internationaal Strafhof in Den Haag komen vele betrokkenen aan het woord. We horen van mensen die van hun land zijn beroofd door mijnbouwbedrijven, van experts en ministers. Maar als de verantwoordelijkheid wordt gedragen door zoveel spelers – van transnationale mijnbouwbedrijven tot corrupte regeringsfunctionarissen, gewelddadige milities en passieve VN-blauwhelmen – is gerechtigheid dan nog wel mogelijk?

Keuzefilm van Tineke Ceelen (Weapon of Choice).

Credits

Regisseur
Milo Rau
Jaartal
2017
Productieland
Duitsland, Zwitserland
Soort
Documentaire
Duur
100 minuten
Taal
Duits, Engels, Frans, Swahili
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Fruitmarket Arts & Media GmbH
World Sales
Magnetfilm