Crossing

Levan Akin

De gepensioneerde Georgische lerares Lia reist naar Istanbul op zoek naar haar verloren nicht Tekla. Lia wordt vergezeld door haar jonge buurman Achi. Terwijl ze door de straten van Istanbul zwerven, ontmoeten ze veel buitenstaanders in dit gedurfde en ontroerende transgenderdrama.

Lia, een gepensioneerde lerares uit Georgië, heeft beloofd uit te zoeken wat er met haar lang verloren nicht Tekla is gebeurd. Wanneer Lia van haar buurman Achi hoort dat Tekla misschien Georgië heeft verlaten en in Turkije woont, vertrekken Lia en Achi samen om haar te vinden. Bij aankomst in Istanbul ontdekken ze een prachtige stad vol verbindingen en mogelijkheden. Maar zoeken naar iemand die niet gevonden wil worden, is moeilijker dan ze hadden verwacht. Maar dan ontmoeten ze Evrim, een advocaat die vecht voor transgenderrechten. Terwijl Lia en Achi zich een weg banen door de steegjes van de stad, begint Tekla dichterbij te voelen dan ooit.

De vierde speelfilm van Levan Akin is emotioneel direct op een indrukwekkende manier. Twee aanvankelijk aarzelende vreemden overwinnen niet alleen hun ideologische maar ook hun interne grenzen op hun missie. De topografie van Istanbul speelt net zo’n belangrijke rol in deze lofzang op menselijkheid als het scala aan personages dat erin leeft. 

Credits filmstill: © Photographer Haydar Tastan

Credits

Regisseur
Levan Akin
Producent
Mathilde Dedye
Jaartal
2024
Productieland
Zweden, Denemarken, Frankrijk, Turkije, Georgië
Soort
Fictie
Duur
105 minuten
Taal
Engels, Georgisch, Turks
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
French Quarter Film
World Sales
Totem Films
Nederlandse distributeur
Imagine Film