Daughters of the Dust

Julie Dash

Daughters of the Dust was de eerste grote bioscooprelease van een zwarte vrouwelijke filmmaker en werd in 1991 lovend ontvangen. Een gerestaureerde versie werd in 2017 opnieuw uitgebracht. Over de strijd voor het behoud van folklore en tradities van de Gullah gemeenschap, bestaande uit voormalige West-Afrikaanse slaven, op de Sea Islands voor de kust van South-Carolina.

Voor Weapon of Choice kiezen vijf prominente Nederlanders een film waarvan ze vinden dat iedereen die gezien moet hebben. Op het festival vertellen ze meer over hun filmkeuze.

Daughters of the Dust is de filmkeuze van Gloria Wekker. Zij is Emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Daarnaast is zij directeur van GEM, Expertisecentrum Gender, Etniciteit en Multiculturaliteit in het hoger onderwijs. Wekker schreef in 2016 het veelbesproken en urgente boek White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race, waarin ze de centrale paradox in de Nederlandse cultuur onderzoekt waarin ras passie en agressie oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend.

Credits

Regisseur
Julie Dash
Jaartal
1991
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Fictie
Duur
112 minuten
Taal
Arabisch, Engels, Gullah
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
American Playhouse
Nederlandse distributeur
Full Color Entertainment