Daughters of the Sun

Reber Dosky

Een groep Yezidi-vrouwen en -meisjes die als seksslaven waren gebruikt door Islamitische Staat, moeten nu hun leven opnieuw opbouwen. Met elkaars liefde en steun, en geïnspireerd door de wijze theatermaker Hussein, vinden ze de kracht om vooruit te kijken.

In 2014 viel Islamitische Staat de provincie Sinjar in Zuid-Koerdistan aan ‘als hongerige wolven’. In Sinjar wonen voornamelijk Yezidi’s. Veel Yezidi-meisjes (sommigen pas 10 jaar oud) werden ontvoerd en gebruikt als seksslaven. Nu zijn velen van hen vrij. Maar ze moeten een manier vinden om met hun diepe trauma om te gaan.

In een vluchtelingenkamp in Koerdistan komt een groep Yezidi-vrouwen en -meisjes samen om te helen. Hun groepsessies worden geleid door ‘Oom Hussein’, een wijze theatermaker die ze helpt, samen met hen huilt en ze aan het lachen maakt. Met elkaar komen ze erachter dat er nog steeds een toekomst is. ‘We zijn tot slaaf gemaakt, verkocht op markten en verkracht,’ zegt een van de meisjes. ‘Maar ze hebben niet het licht in onze harten kunnen doven.’ Tedere en inspirerende documentaire van Reber Dosky (Sidik en de Panter). 

Credits

Regisseur
Reber Dosky
Producent
Jos de Putter
Jaartal
2023
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
74 minuten
Taal
Koerdisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Dieptescherpte BV
Nederlandse distributeur
Mokum Filmdistributie