De nos frères blessés

Helier Cisterne

Algiers, 1956. Tijdens de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog wordt Fernand Iveton gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd een bom te hebben geplaatst. Zijn vrouw Hélène weigert hem in de steek te laten, en doet wat ze kan om hem te redden. Waargebeurd verhaal met fantastisch acteerwerk van Vincent Lacoste en Vicky Krieps (Phantom Thread).

Als Fernand en Hélène elkaar ontmoeten zijn ze niet de meest voor de hand liggende match. Fernand is communist in hart en nieren en Hélène is als Poolse het communisme juist ontsnapt om in Frankrijk te wonen. Fernand woont in Algerije als pied noir: iemand van Franse komaf maar geboren in Algerije onder het Franse koloniale bewind. Om iets te doen tegen de uitbuiting en onderdrukking van de Algerijnen, is hij bij de Algerijnse Communistische Partij gegaan.

Toch vallen ze als een blok voor elkaar, en al snel vertrekken Hélène en haar tienerzoon Jean-Claude met Fernand naar Algiers. Maar als de Algerijnse Oorlog zich verdiept, en Fernand zich aansluit bij het Nationaal Bevrijdingsfront met zijn gewapende verzetstactieken, komt hun huwelijk onder zware druk te staan. Vooral als Jean-Claude interesse gaat tonen in Fernands strijd. Waargebeurd verhaal dat zich afspeelt tijdens de Algerijnse Oorlog (1954-1962), een zwart hoofdstuk in de Franse geschiedenis.

Credits

Regisseur
Helier Cisterne
Jaartal
2020
Productieland
Frankrijk, België, Algerije
Soort
Fictie
Duur
95 minuten
Taal
Frans
Ondertiteling
NL | EN
Nederlandse distributeur
Gusto-Entertainment