Dear Mandela | Movies that Matter

Dear Mandela

Dara Kell

Mazwi, Zama en Mnikelo zijn bewoners van de nederzettingen rond de Zuid-Afrikaanse  sloppenwijk Kennedy Road. Het is een van de vele slums die door de overheid ontruimd en vernietigd zullen worden. Er zijn echter geen plannen voor nieuwe huisvesting. De jonge Zuid-Afrikanen pikken het niet langer en komen in opstand.

Het ANC, sinds de verkiezing van Nelson Mandela in 1994 aan de macht, belooft bij elke verkiezing nieuwe huizen te bouwen voor de arme bewoners van de townships. Tot nu toe is hiervan echter weinig terechtgekomen, terwijl de populatie van de sloppenwijken inmiddels is verdubbeld. Bovendien voert de overheid een uitzettingsbeleid, waarbij de sloppenbewoners met geweld uit hun onderkomens worden verdreven. Als gevolg van de ‘Sloppenwet’ is het bouwen van nieuwe nederzettingen echter verboden, waardoor veel townshipbewoners dakloos raken. De jonge student Mazwi, aidsactiviste Zama en winkelbediende Mnikelo zijn actief binnen de in 2005 opgerichte organisatie Abahlali baseMjondolo (‘Mensen van de hutten’). Ze verzetten zich tegen de Sloppenwet, die ze beschouwen als een nieuwe vorm van apartheid, en stappen naar de rechter. Het verhaal neemt een dramatische wending wanneer gewapende mannen Kennedy Road binnenvallen.

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Dara Kell
Land
Verenigde Staten, Zuid-Afrika
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Thema's
armoede, mensenrechtenverdedigers, activisten, recht op huis en land, huisuitzetting, landverdrijving, rechtbanken, rechtspraak, tribunalen
Jaartal
2011